Dette bør du tenke på før du vurderer å låne penger

feb 11, 2021 Finans

Det er fristende å låne penger når man trenger nye ting som gjerne koster litt. Det kan være en ny bil, et kjøleskap eller andre ting for å få hverdagen til å gå rundt. Å låne penger virker gjerne attraktivt og billig, men det er langt i fra gratis å låne penger. Spesielt ikke å få lån på dagen

Folk flest er glad i å låne penger, bare de færreste kan gå i gjennom et liv uten å låne penger. De siste årene har nordmenns gjeld økt for hvert år som går og nye rapporter viser at ca. 80% av norske husholdninger i dag skylder penger. I gjennomsnitt har norske husholdninger en gjeld på mer enn to ganger disponibel inntekt.

Det er ubegrenset med muligheter for å søke om å låne penger, det finnes en hel jungel av lån. Ikke alle lån passer nødvendigvis for alle, dermed er det veldig viktig at du velger riktig lån for din privatøkonomi. Det kan imidlertid bli kostbart dersom du tar opp feil lån, i verst tenkelige scenario kan du havne i økonomisk uføre.

Forskjell på nominell og effektiv rente

Her er det mange som ikke tenker seg om før man låner penger. For ordens skyld, den nominelle renten angir hvor mye du skal betale i renter på lånebeløpet får har fått. Har du fått innvilget et lån på 2 000 000 kroner med en nominell rente på, la oss si, 3%, så utgjør dette 60 000 kroner i renter per år.

Over til den effektive renten. Dette er den renten du virkelig betaler når alt av lånekostnader som etablerings- og termingebyr og nedbetalingstid på lånet er omgjort til årlig etterskuddsrente. Husk at bankene alltid er pliktige til å oppgi nominell og effektiv rente til låntaker.

Fast rente

Dersom du velger et fastrentelån, har du samme lånekostnad hver eneste måned i rentebindingsperioden til tross for om rentenivået ellers i samfunnet skulle endre seg. Det vil si at man inngår en bindende avtale med banken om å betale samme rente på lånet i en periode på for eksempel 3,5 år eller 10 år. Renten på et fastrentelån er normalt sett høyere enn en flytende rente på det tidspunktet lånet blir innvilget. I retur vil du alltid ha forutsigbarhet hver måned.

Flytende rente

Et lån med en flytende rente vil alltid følge renteutviklingen i resten av samfunnet og markedet. Det vil si at dine rentekostnader kan både synke og stige på sikt. Dersom du har en økonomi som ikke er avhengig av forutsigbarhet og du heller ønsker en meget fleksibel nedbetaling, kan denne lånetypen passe midt i blinken for deg som låntaker. Det er viktig å velge det lånet som passer din økonomi og livssituasjon.